Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 2, 31.12.2023

Yıl: 2023

Turkish Veterinary Journal (Turk Vet J), Türkçe veya İngilizce olarak, temel bilimler, klinik ve klinik öncesi bilimler, zootekni, hayvan besleme ile gıda hijyeni ve teknolojisi alanlarında makaleleri (araştırma makalesi, kısa bildiri, editöre mektup, derleme ve vaka takdimi türlerinde) yayımlamayı amaçlar.

Turkish Veterinary Journal (Turk Vet J), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Veteriner Fakültesi tarafından yayımlanan, uluslararası, çift hakemli bilimsel bir dergidir. Dergiye, ulusal ya da uluslararası ilgi ve uygulama içiren ve yeni bilgiler barındıran makaleler sunulabilir.  Yayınlanacak makalelerin, daha önceden yayımlanmamış ve araştırma sonuçlarına dayalı olması  gerekmektedir (derleme makaleleri hariç). Turk Vet J açık erişim sağlamak üzere yılda iki defa online olarak yayınlanır. Dergi yönetiminin kararları doğrultusunda özel ya da ek sayılar yayımlanabilir. Turk Vet J Türkçe ve İngilizce yayınları kabul eder. Turk Vet J makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya basım ücreti) ve makalelere erişim için herhangi bir ücret talep etmez. 



Turkish Veterinary Journal

Turkish Veterinary Journal (Turk Vet J), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Veteriner Fakültesi tarafından yayımlanan, uluslararası, hakemli bilimsel bir dergidir. Turkish Veterinary Journal (Turk Vet J), Türkçe veya İngilizce olarak, Veteriner bilimleri alanlarında makaleler (araştırma makalesi, kısa bildiri, editöre mektup, derleme ve vaka takdimi türlerinde) yayımlar. Turkish Veterinary Journal makale yayımlama ücreti almamaktadır.

Dergiye, ulusal ya da uluslararası nitelikte yeni bilgiler barındıran makaleler sunulabilir. Dergiye gönderilen makalelerin, daha önceden yayımlanmamış ve araştırma sonuçlarına dayalı olması gerekmektedir (derleme makaleleri hariç). Sunulan makale aynı zamanda başka bir dergide yayımlanmak üzere değerlendirilme sürecinde olmamalıdır. Makalenin hazırlanmasında tüm yazarlar aktif roller almış ve katkıda bulundukları konularda sorumluluğu kabul etmiş olurlar.

TÜM BAŞVURULAR AŞAĞIDAKİ BELGELERİ İÇERMELİDİR

Ana metin
Başlık sayfası (Başlık sayfası şablonu)
Telif Hakkı Devir Formu

MAKALE GÖNDERİMİNE GENEL BAKIŞ

Makale Bölümleri ve Gereklilikleri
Turkish Veterinary Journal bir dizi farklı makale türü yayınlamaktadır:
Araştırma Makaleleri – şekiller, tablolar ve kaynaklar dahil 5.000 kelime
Derleme Makaleleri –şekil (En fazla 3 adet), tablo ve kaynaklar dahil 5.000 kelime
Kısa Bildiri ve Vaka raporları – şekiller, tablolar ve kaynaklar dahil 1.800 kelime
Makalelerinin tavsiye edilen sayfa sınırlarını aşabileceğini düşünen yazarlar, seçenekleri danışmak için göndermeden önce Yazı İşleri Ofisi (Sekreter) ile iletişime geçmelidir. Bunlar, yazar ve editör ile istişare edilerek durum bazında değerlendirilecektir.
Gönderinizin Hazırlanması
Ana Metin
Yazılar tek bir belge (ana metin, tablo ve şekiller) olarak yüklenmelidir. Tüm yazılar, 12 punto veya daha büyük punto olarak, çift satır aralıklı yazılmalıdır.
Lütfen makalenin word belgesindeki tüm sayfalar için sayfa numaralarının bulunduğundan ve makalenizin tüm satırlarının sırayla numaralandırıldığından emin olun. Tab tuşuna basarak yeni bir paragrafın ilk satırını girintilendirin.
Ana metin dosyası Microsoft Word (.doc veya.docx) formatında gönderilebilir. Ana metin dosyanız şunları içermelidir:
• Önemli anahtar kelimeleri içeren kısa bilgilendirici bir başlık. Başlık kısaltma içermemelidir
• Özet ve anahtar kelimeler
•Giriş
•Gereç ve Yöntem
•Bulgular ve Tartışma
•Sonuç
•Kaynaklar
•Çizelgeler
•Şekiller
Özet
Özetten hemen sonra en fazla 6 anahtar kelime verilmelidir. Özet kısmında çok fazla kısaltma kullanımından kaçınılmalıdır. Özette yalnızca kesin olarak belirlenmiş ve alanda iyi bilinen kısaltmalar verilebilir.
Özet genellikle makaleden ayrı olarak verildiği için tek başına bir şeyler ifade edebilmelidir. Bu nedenle, genellikle kaynak vermekten kaçınılmalıdır. Ancak gerekliyse kaynaklarda belirtilmeden tam olarak alıntı yapılmalıdır. Ayrıca standart olmayan veya yaygın olmayan kısaltmalardan kaçınılmalıdır. Ancak kullanımları gerekliyse özette ilk geçtiği yerde açıklanmalıdır. Özetler, en fazla boşluk dahil 2.500 karakter içeren tek bir paragrafla sınırlandırılmalıdır.
Giriş
Giriş bölümünde çalışmanın amaçları belirtilmeli, detaylı bir literatür taramasından kaçınılmalı veya sonuçların özeti şeklinde hazırlanmamalıdır.
Gereç ve Yöntem
Çalışmanın bağımsız bir araştırmacı tarafından tekrarlanabilmesini sağlayacak kadar yeterli ayrıntı verilmelidir. Halihazırda yayınlanmış olan yöntemler özetlenmeli ve bir kaynakla belirtilmelidir. Doğrudan daha önce yayınlanmış bir yöntemden alıntı yapıyorsanız, tırnak işaretleri kullanın ve kaynağı da belirtin. Mevcut yöntemlerde yapılan herhangi bir değişiklik de açıklanmalıdır.
Sonuçlar ve Tartışma
Sonuçlar açık ve öz olmalıdır. Tartışma, çalışma sonuçlarının önemini açıklamalı, onları tekrarlamamalıdır. Çok fazla alıntıdan ve daha önce yayınlanmış literatürlerin verilerinin tartışılmasından kaçınılmalıdır.
Sonuç
Çalışmanın ana çıktıları, tek başına, kısa ve öz bir şekilde verilmelidir.
Kaynaklar

Bu dergi American Psychological Association 7 (APA 7) kaynak stilini kullanmaktadır.

Metin İçinde Kaynak Gösterme

Metin içinde yapılan atıflarda yazar adı ve tarih(yıl) virgül ile ayrılarak parantez içinde verilmelidir. Birden fazla esere parantez içinde atıfta bulunulduğunda, alıntıları noktalı virgülle ayırılarak alfabetik sıraya göre yerleştirilmelidir. Aynı yazarların iki veya daha fazla eserini yayınlanma yılına göre sıralanmalı, bu atıflarda yazar adı bir kez verilmeli daha sonra yayınlar tarihe göre sıralanmalıdır.

Örnekler

Tek yazarlı makale

(Yalçın, 2021), (Türk, 2020)

İki yazarlı makale

(Coşkun & Başbuğ, 2019), (Uslu & Narlıçay, 2022)

Üç ve daha fazla yazarlı makale

(Takcı ve ark., 2020), (Şen ve ark., 2018)

Birden fazla esere parantez içinde atıf

(Adams ve ark., 2019; Shumway & Shulman, 2015; Yurdakul, 2017)

Aynı yazarların iki veya daha fazla eserine atıf

(Takcı & Kıvrak, 2022a, 2022b, 2023), (Carraway ve ark., 2013, 2014, 2019)

Örnekler

Dergi Makalesi
Kivrak, M. B., Turk, S., Takci, A., Bolukbas, B., Agaoglu, R. T., & Coskun, A. (2023). Pulse wave Doppler ultrasound of umbilical cord in experimentally induced pregnancy toxemia in sheep. Research in Veterinary Science, 160(May), 18–25. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2023.05.004

Lachner, A., Backfisch, I., Hoogerheide, V., van Gog, T., & Renkl, A. (2020). Timing matters! Explaining between study phases enhances students’ learning. Journal of Educational Psychology, 112(4), 841–853. https://doi.org/10.1037/edu0000396

Online Dergi Makalesi
Gander, K. (2020, April 29). COVID-19 vaccine being developed in Australia raises antibodies to neutralize virus in pre-clinical tests. Newsweek. https://www.newsweek.com/australia-covid-19-vaccine-neutralize-virus-1500849
Kitaplar
Kaufman, K. A., Glass, C. R., & Pineau, T. R. (2018). Mindful sport performance enhancement: Mental training for athletes and coaches. American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000048-000
Kitap Bölümü
Zeleke, W. A., Hughes, T. L., & Drozda, N. (2020). Home–school collaboration to promote mind–body health. In C. Maykel & M. A. Bray (Eds.), Promoting mind–body health in schools: Interventions for mental health professionals (pp. 11–26). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000157-002
Tezler
Horvath-Plyman, M. (2018). Social media and the college student journey: An examination of how social media use impacts social capital and affects college choice, access, and transition (Publication No. 10937367) [Doctoral dissertation, New York University]. ProQuest Dissertations and Theses Global.

Genel Yazım Kuralları
Kısaltmalar: Genel olarak terimler tekrar tekrar kullanılmadıkça kısaltılmamalıdır. Kısaltmalar okuyucuya yardımcı olabileceği unutulmamalıdır. Kısaltma verirken başlangıçta tam olarak kelimeyi kullanılmalı, ardından parantez içinde kısaltma verilmelidir. Metnin diğer bölümlerinde kısaltması yapılan kelime kullanılacaksa, bu yerlerde sadece kelimenin kısaltması verilmelidir.
Ölçü birimleri: Genel olarak, birimler Uluslararası Birimler Sistemine (SI birimleri) göre kısaltılmalıdır. Aşağıda en sık kullanılan SI birimlerinin kısaltmaları verilmiştir:
Metre: m, Kilogram: kg, Saniye: s, Dakika: min, Amper: A, metrekare: m2, metreküp: m3, Hertz: Hz
Ticari İsimler: Kimyasal maddeler sadece etken madde ismiyle verilmelidir. Ticari isimleri kullanılmamalıdır. İlaçlar etken madde isimleri ile verilmelidir. Tescilli ilaçlar çalışmada kullanılmışsa, bunları etken madde adlarıyla, özel adlarını ve parantez içinde üreticinin adını ve yerini belirterek verin.
Çizelgeler ve Şekiller
• Yazarlar, verileri yazarken derginin boyutu ve düzeni tarafından belirlenen sınırlamaları öngörmelidir. Ana metinde büyük ve karmaşık çizelgeler, şekiller ve haritalardan kaçınılmalıdır
• Şekiller, JPEG, TIFF veya EPS gibi bir veri formatında kaydedilmelidir. PowerPoint ve Word grafikleri çoğaltma için uygun değildir. Lütfen herhangi bir resim yönelimli program kullanmayın. Taranan şekillerin (JPEG ve TIFF formatlarında), reprodüksiyon boyutuna göre 300 dpi (yarım ton) veya 600 ila 1200 dpi (çizgi çizimler) çözünürlüğü olmalıdır.
• Makalenin ana metninde yer alan çizelge ve şekiller, metin içinde geçiş sırasına göre ayrı ayrı numaralandırılmalıdır. Örn. Çizelge 1., şekil 1
• Her çizelge ve şekil, kısa ve açıklayıcı bir başlık ile makalenin ayrı bir sayfasında sunulmalıdır. Tüm metin net bir şekilde okunabilir olmalı, tüm grafikler ve açıklamalar siyah beyaz yazdırıldığında kolaylıkla ayırt edilebilmelidir. Çizelge, sütunları ayırabilmek için yalnızca boşluk bırakılarak yatay çizgiler ile verilmelidir.
• Çizelge ve şekiller için kaynak ve açıklamalar İngilizce ve Türkçe olarak her çizelge ve şeklin altına yazılmalıdır.
Etik
Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalarda yapılan çalışmanın bir etik kurul tarafından incelendiği ve hayvanlara yerel etik kurulun yönergelerine uygun olarak muamele edildiği bildirilmelidir. Etik kurul izni “Gereç ve Yöntem” bölümünde onay ve referans numarası ile verilmelidir.
Diğer Hususlar
• Kaynaklar sayfasında belirtilen tüm kaynaklar metin içinde alıntılanmalıdır.
• Diğer kaynaklardan (İnternet dahil) telif hakkıyla korunan materyallerin kullanımı için izin alınmalıdır.

Başlık Sayfası

Başlık sayfası makale başlığını, yazar adlarını, yazar kurumlarını, yazarların notunu içermelidir. Yazar notu, ORCID numaralarını, tüm yazarların e-posta adreslerini, çıkar çatışması beyanını, teşekkürleri ve yazar katkılarını içermelidir.
Sorumlu yazar
Hakemlik ve yayının tüm aşamalarında yayın sonrası yazışmaları kimin yöneteceğini açıkça belirtilmelidir. Bu sorumluluk, Metodoloji ve Materyaller ile ilgili gelecekteki soruları da yanıtlamayı gerektirebilir. E-posta adresinin verildiğinden ve iletişim bilgilerinin ilgili yazar tarafından güncel olduğundan emin olun.
Çıkar Çatışması Beyanı
Tüm yazarlar, çalışmalarını olumsuz olarak etkileyebilecek diğer kişi veya kuruluşlarla olan tüm finansal ve kişisel ilişkilerini beyan etmelidir. Potansiyel olarak çatışan çıkarlara örnek olarak istihdam, danışmanlık, hisse senedi sahipliği, ücret, ücretli uzman tanıklığı, patent başvuruları/kayıtları, hibeler veya diğer fonlar verilebilir. 
Beyan edilecek herhangi bir çıkar çatışması yoksa, lütfen şöyle belirtin: "Yazarlar çıkar çatışması olmadığını beyan etmektedir ".


İletişim

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Veteriner Fakültesi 58140, Sivas, TURKEY
Phone: +90 346 219 18 12
Fax: +90 346 219 18 12
E-posta: turkvetj@cumhuriyet.edu.tr
Web: http//dergipark.org.tr/turkvetj



Baş Editor
Asst. Prof. Mehmet Buğra KIVRAK
mbkivrak@cumhuriyet.edu.tr

Yayın Etiği

Turkish Veterinary Journal’ın yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır.
Dergimizde temel bilimler, klinik ve klinik öncesi bilimler, zootekni, hayvan besleme ile gıda hijyeni ve teknolojisi alanlarında güncel klinik ve deneysel araştırmalar, derleme, olgu sunumu, editöre mektup türünde çalışmalar ile çok disiplinli alanlara ilişkin çalışmalar hakemli makale şeklinde yayınlanır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir. Bu kapsamda dergimizin yayın etiği ile açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.
Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale ret edilecektir. Dergimiz, editörya ve/veya hakemler tarafından iletilen uyarılara göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.

Yayıncının Etik Sorumlukları


Turkish Veterinary Journal’ın yayıncısı olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi, kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir kamu eğitim kuruluşudur.
Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan öğretim üyelerine alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilir.


Turkish Veterinary Journal’ın Editörler Kurulu’nun Sorumlulukları



• Dergiye başvurusu yapılan her makaleden, hatta yayımlanmasından sonraki tüm süreçlerinden Derginin Editörler Kurulu sorumludur. Bu sorumluluk, dergiyle ilgili konularda verilen kararlarda yalnızca kamu yararını düşünerek; kişisel kazancı düşünmeden, bağımsız olarak karar vermeyi gerektirir. Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.
• Dergi Editörler Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.
• Dergi Editörler Kurulu, Dergide yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korur.
• Dergi Editörler Kurulu, makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, intihalle, yollama (atıf) çeteciliğiyle ilgili önlemleri almada sorumludur.
• Dergi Editörler Kurulu, hakemleri, yazar(lar)ı güdüleyici politikalar belirler.
• Dergi Editörler Kurulu, her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik ya da basılı olarak saklar.


Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları


• Editörler, hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler.
• Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel yazıma, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.
• Editörler, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
• Editörler, başvurusu yapılan makalelerin önemli sorunu olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alır, olumlu hakem önerilerini göz önünde bulundurur, ciddi sorun olmadıkça önceki editör(ler)ce verilen kararları değiştirmezler.
• Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
• Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
• Editörler, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
• Editörler, dergi yayın süreçlerini yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirir, gerektiğinde eğitim programı hazırlarlar.
• Editörler, yayın sürecinde görev alanlar herkesle etkili bir iletişim içinde olur, belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler.
• Editörler, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
• Editörler; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
• Editörler; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşır.
• Editörler, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunurlar. Ayrıca yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.
• Editörler, Dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanırlar.
• Editörler olumsuz sonuçları içeren çalışmaları da göz önünde bulundururlar.
• Editörler, Dergiye iletilen yakınmaları inceler ve gerekli açıklamaları yaparlar.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları


Dergi makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanır, hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazar(lar)a iletilir. Dergiye başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemler şu etik sorumlulukları taşımalıdır:


• Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Bu ilke gereğince inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanmalıdırlar. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılar, değerlendirmenin yansızlığını bozmamalıdır.
• Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
• Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.


Yazarların Etik Sorumlulukları


• Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini Turkish Veterinary Journal'a göndermemelidir.
• Yazar(lar), Turkish Veterinary Journal'a özgün makale göndermelidir.
• Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
• Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
• Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
• Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
• Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
• Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yer vermelidir.
• Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
• Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin yöntem bölümünde belirtilmelidir.


Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi


Turkish Veterinary Journal'da  makaleler basılmadan önce IThenticate (http://www.ithenticate.com/) yazılım programı ile taranmaktadır. Tarama sonrası makaleler gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.
Turkish Veterinary Journal'da editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda turkvetj@cumhuriyet.edu.tr adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir. 

Ücretsizdir