Bu çalışmada, Kırıkkale Bölgesi'ndeki perakende marketlerden toplanan çeşitli pastörize süt örneklerinde Yersinia enterocolitica (Y. enterocolitica) varlığının ve serotiplerinin klasik izolasyon ve identifikasyon yöntemi ile araştırılması planlanmıştır. Çalışmada izolasyon için pastörize süt örnekleri alınmış; aseptik olarak, 25 g numune 225 ml Peptone Sorbitol Bile Buyyon'a (PSBB) ilave edildi. 30 saniye homojenize edildi ve 10 °C'de 10 gün inkübe edildi.
10. günde zenginleştirme sıvısı inkübatörden çıkarıldı ve iyice karıştırıldı. Zenginleştirme sıvısından %0,5 salin içinde 0,1 ml %0,5 KOH'a aktarıldı ve 2-3 saniye karıştırıldı. Buradan bir öze Mac Conkey Agar'a ve bir öze CIN Agar'a ekim yapıldı. 1 günlük inkübasyonun ardından petriler incelendi. Tanımlama için tüm kenarları berrak, renksiz bölge ile çevrelenmiş, keskin kenarlı koyu kırmızı merkeze sahip küçük (1-2 mm çapında) koloniler seçildi. İnkübasyondan sonra karakteristik özellikler gösteren koloniler, hızlı tanımlama sistemi (BBL, Crystal) ile identifiye edildi. İncelenen pastörize süt örneklerinden 100 tanesinde Y. enterocolitica izole edilemezken, 6 örnekte maya ve örnekte Shigella spp. numunelerden birinde tespit edilmiştir.
Çalışmamızda Yersinia spp. izole edilememesinin nedeni, pastörizasyon işleminin Yersinia spp. üremesini engellemesi, ancak Shigella spp. üremesini engellememesi olabilir. Daha fazla numune ile çalışmanın izolasyon oranını artırabileceği ve önemli enfeksiyon kaynakları olan Y. enterocolitica ve Shigella spp.'nin pastörize sütte araştırılması gerektiği düşünülmektedir.
In this study, it was planned to investigate the presence and serotypes of Yersinia enterocolitica (Y. enterocolitica) in various pasteurized milk samples, collected from retail markets in Kırıkkale region, using classical isolation and identification. Pasteurized milk samples were taken for isolation in the study; aseptically, 25 g of the sample was added to 225 ml of Peptone Sorbitol Bile Buyyon (PSBB). 30 s were homogenized and incubated at 10 ° C for 10 days.
On day 10, the enrichment water was removed from the incubator and thoroughly mixed. From the enrichment water, 0.1 ml in 0.5% saline was transferred to 0.5% KOH and stirred for 2-3 seconds. Decouple one loop to the Mac Conkey plate and one loop to the CIN plate successively. After 1 day of incubation, the CIN plates were examined. Small (1-2 mm in diameter) colonies with a sharp-edged dark red center, the entire edge of which is surrounded by a clear colorless zone, were selected for identification. Colonies showing characteristic features after incubation were identified by a rapid identification system (BBL, Crystal). Y. enterocolitica could not be isolated in 100 of the pasteurized milk samples that were examined, but yeast was detected in 6 milk samples and Shigella spp. were detected in one of the samples.
The reason why Yersinia spp. could not be isolated in our study, might be that the pasteurization process prevented the reproduction of Yersinia spp., but did not prevent the growth of Shigella spp. It is thought that working with a higher number of samples may increase the isolation rate, and Y. enterocolitica and Shigella spp., which are important sources of infection, should be examined in pasteurized milk.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 11, 2023 |
Published in Issue | Year 2022 |