Research Article
BibTex RIS Cite

Farelerde Kadmiyum ve Karbon Tetraklorür ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Kefirin Etkisinin Belirlenmesi

Year 2009, Volume: 2 Issue: 1, 25 - 30, 31.07.2009

Abstract

Bu çalışmanın amacı karbon tetraklorid (CCl4), kadmiyum (Cd), CCI4-kefir, ve Cd-kefir verilen farelerin
eritrositlerindeki glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) aktivitesini ölçmek, redükte glutatyon (GSH)
düzeylerini saptamak ve lipid peroksidasyonunun bir indikatörü olan tiyobarbitürik asit ile reaksiyon veren maddelerin
(TBARS) düzeylerini belirlemektir. Fareler, her grupta 10 adet hayvan olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Grup I farelerine
normal diyet, grup II’ye CCl4 içeren su, grup III’e CdCl2 içeren su, grup IV’e CCl4+kefir içeren su ve grup V’e
CdCl2+kefir içeren su verildi. Grup II ve grup III’de kontrol grubuna kıyasla plazma TBARS ve GSH düzeyleri önemli
oranda (P<0.001) daha yüksek bulundu. Eritrositlerdeki GSH-Px aktivitesi kefir verilen gruplarda (grup IV ve V) sadece
Cd ve CCI4 verilen gruplara göre daha düşük bulunurken kefir verilen gruptaki eritrosit CAT aktivitesinde ise artış
görüldü. Bu da CCI4 ve Cd verilen farelerdeki oksidatif stresin azalmasında kefirin etkili olduğunu göstermekte ve kefirin
Cd ile CCI4 toksisitesinden dolayı artan tiyobarbitürik asit substratlarındaki azalmalara önemli bir etkide bulunabileceğini
düşündürmektedir. 

References

  • Aebi H, 1984. Catalase in vitro. Methods Enzymol 105: 121–126.
Year 2009, Volume: 2 Issue: 1, 25 - 30, 31.07.2009

Abstract

References

  • Aebi H, 1984. Catalase in vitro. Methods Enzymol 105: 121–126.
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Aysel Güven

Abamüslüm Güven This is me

İnan Kaya This is me

Publication Date July 31, 2009
Submission Date September 17, 2017
Published in Issue Year 2009 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Güven, A., Güven, A., & Kaya, İ. (2009). Farelerde Kadmiyum ve Karbon Tetraklorür ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Kefirin Etkisinin Belirlenmesi. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(1), 25-30.